Gjennom en studie ved Høyskolen i Vestfold, har Hege Forbech Vinje og Liv Hanson Ausland undersøkt hva som bidrar til at seniormedarbeidere og seniorledere fortsetter i jobb innenfor pleie- og omsorgssektoren utover fylte 62 år.
Fokus på nærvær som fenomen
Det mest interessante ved studien synes jeg er forskernes fokus på nærvær som fenomen. Ofte settes fokus på fravær i arbeidslivet, mens denne kvalitative studien gjort i samarbeid med Sandefjord kommune, ser på hva som må til for å holde på medarbeiderne. Studien finnes omtalt hos Senter for seniorpolitikk.
Naturligvis er det viktig i seg selv å forebygge at viktig arbeidskraft forsvinner fra pleie- og omsorgssektoren. Men det er også vesentlig å finne frem til hva som gir jobben mening. Medarbeiderundersøkelsen forskerne gjennomførte, peker på viktigheten av å ta vare på og beskrive øyeblikket. Opplevelsen av det gode nærværet på jobben handler om mestring, troen på å være nyttig og å kunne kjenne gleden ved arbeidet, sier førsteamanuensis Hege Forbech Vinje på Institutt for helsefremmende arbeid, HiVe.
Balanse mellom fravær og nærvær
Forskerne fant også ut at fravær og nærvær ikke nødvendigvis er to motsatte størrelser. Begge har både en positiv og en negativ dimensjon. Fravær kan også handle om å distansere seg, uten at det nødvendigvis er negativt. Noen ganger kan det å la være å engasjere seg aktivt i alt, være helsefremmende, sier Liv Hanson Ausland. Å tillate seg et pusterom, enten ved å distansere seg sosialt, fysisk eller mentalt, kan av og til beskrives som helse-fravær, og bør støttes, sier Vinje.
At noen vil meg vel
Det gode nærværet kjennetegnes ved at personer bidrar aktivt i arbeidsfellesskapet, og at de ser kollegene sine. Opplevelsen av nærvær beskriver Vinje som følelsen av at noen vil en vel. At vi bidrar til noe som er bra sammen og stimulerer hverandre til videre utvikling og vekst.
Troen på egen kompetanse er viktig. Og troen på at noen tror på deg. Det viser også en nylig undersøkelse hos Erfaringskompetanse Her er undersøkt hva som er viktig for at mennesker med psykiske helseutfordringer skal stå i utdanning eller arbeid. Se hele personen, ikke diagnosen, er sentralt i rapporten ”Jeg vil ikke stå utenfor”.
Arbeid er viktig for livskvalitet og helse. Og samtidig handler det om å balansere, livet utenfor jobben er også viktig for opplevelse av mening og et godt liv.
God pinse!
Hilde Hem
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar