I helgen trener jeg Qigong til akkompagnement av Bjørn Afzelius. Kanskje ikke helt etter oppskriften, men det kjennes bra! Hvorfor det? Jo, fordi gleden kommer innenfra, og det kjennes at jeg lever.
Å tegne sitt liv
Det finnes et mangfold av livsuttrykk. Musikk og bevegelse er uttrykk jeg kjenner meg hjemme i. Foran blanke ark og med fargestifter i hendene, kjenner jeg meg imidlertid mer hjelpeløs. Litt rart er det derfor at nettopp jeg for noen dager siden setter meg ned og tegner mitt liv. To blanke A4-ark og spørsmålet "Hvem er du?" setter meg i en annen form for bevegelse. En bevegelse i mitt indre landskap.
Med fyrstikkmennesker og fargestifter henter jeg frem ulike øyeblikk og indre bilder fra barndom, ungdom og voksenliv. Her trengs alle regnbuens farger for å uttrykke seg. Jeg har vært heldig. Jeg har en grunnleggende tillit til at livet vil meg vel, og det er erfaringsbasert. Men når jeg tegner mitt liv, er også sorgen et tema i mitt liv, og den sorte fargeblyanten er fremme i ulike faser av livet.
Å leve sitt liv
Livet setter spor. Psykolog Astri Hognestad skriver klokt om forsoning med fortiden og tillit til fremtiden i sin nylig utgitte bok på flux forlag. Har livet svart til forventningene du hadde da du var ung, spør hun. Kan du si at "ja, jeg har levd mitt liv, og det har vært meningsfylt"? Eller var det mange hindringer i veien for utfoldelse og vekst? Du kan låne boken ved å henvende deg til vårt bibliotek.
Fredagskvelder har jeg lite overskudd utover å krølle føttene innunder meg, krype inn i pleddet og følge "gullrekka" på NRK. I likhet med mange andre nordmenn. Sist fredag var jeg våken lenge nok til å få med meg forfatter Ann Heberlain som i samtale med Skavlan snakket om muligheter og utfordringer knyttet til å leve med psykisk sykdom. Hun forteller om viktigheten av gode rammer og rutiner i hverdagen, og minner om ingredienser i et godt liv:
Gode relasjoner - opplevelse av mening - innflytelse i eget liv
Arbeid og meningsfylt aktivitet er viktig for livskvalitet. Fra tankesmie på Litteraturhuset kan du lese om hva som styrker og motiverer mennesker som står utenfor arbeidslivet. Det er behov for et mangfold i tilnærminger for å få flere i arbeid, men grunnleggende handler det om å styrke selvfølelse og selvtillit. Treffsteder og brukerstyrte tiltak viser seg å ha viktige funksjoner for å styrke og motivere, trolig fordi disse tiltakene inneholder nettopp de elementene Ann Heberlain viser til.
Hjertespråk og kinesisk medisin
Tilbake til Bjørn Afzelius i min stue. Hans tekster lever evig, fordi de handler om de sentrale medmenneskelige spørsmålene. Han skal selv ha sagt at god musikk er den som har noe på hjertet, er ærlig og som skjenker glede og trøst til andre mennesker. Det er kanskje derfor den "utenfor oppskriften" likevel matcher som akkompagnement til min Qigong trening. Den eldgamle kinesiske bevegelses- og meditasjonsformen som gir helsefremmende effekt og livskraft, leser jeg i et utdrag av Mattias Johanssons avhandling ved Ørebro universitet. Sammen med akupunktur og massasje, er Qigong en integrert del i tradisjonell kinesisk medisin.
Morro på innsiden
Når Nobels litteraturpris i år deles ut til den svenske poeten og psykologen Tomas Tranströmer, er komiteens begrunnelse at han "i fortettede, gjennomlyste bilder gir oss ny tilgang til det virkelige".
Livet er sammensatt, i bevegelse og forandring. Å få tilgang til det virkelige, gir anledning til å lære seg selv å kjenne og bli "rotad" som våre naboer i øst uttrykker det.
Denne helgen kjenner jeg at gleden kommer innenfra. Eller som de sier i Nederland:
Binnenpret - morro på innsiden. Smak på ordet!
Hilde Hem
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar