I disse dager er det Norgespremiere på filmen "Som du ser meg". Etter forhåndsomtalen i Aftenposten nylig, ser jeg etter første anledning til å reise på kino.
"I hverdagssamtalene våre sårer vi hverandre hele tiden". Dette sier forfatteren og filmskaperen Dag Johan Haugerud i samtale med psykiater Finn Skårderud.
Kunsten å misforstå
Det er stor grunn til å engasjere seg i misforståelsenes betydning i våre liv, ifølge Haugerud. Han forklarer at det er når misforståelser fører til mangel på empati, at vi står i fare for å ramme oss selv og hverandre. I verste fall på en slik måte at vi blir syke av det.
Og det er lett å misforstå de gangene vi ikke får til å være presise og empatiske i vår kommunikasjon. De gangene vi ikke greier å kommunisere "rent", men blander sammen hva som er mitt og hva som er ditt. Når vi trigges på områder hvor vi er mest sårbare, kan det være nærliggende å "skyte fra hofta" i ren refleks, i steden for at vi stopper opp og kjenner etter hva det egentlig handler om.
Det helsebringende språket
Hvor finner vi grunnlaget for et helsebringende språk for hverdagssamtalene våre?
Jeg trenger en grunnleggende tillit til at mennesker vil meg vel, og jeg trenger at mennesker tror på meg og av og til også har raushet til å se bakenfor det tilsynelatende, fordi de forstår meg i beste mening. Men dette er ikke nok alene. Mitt ansvar er å øve meg i å formidle det jeg har på hjertet så klart og presist jeg kan. Trene meg i å uttrykke det vesentlige på en enkel og forståelig måte, og droppe resten...
Det ekte er alltid det beste.
Det enkle er ofte det beste, sier REMA 1000-reklamen.
På komplekse samfunnsområder, der det er viktig å være åpen for ulike perspektiv og innfallsvinkler, er det vesentlig å unngå forenkling. Men min erfaring er at det nettopp er når vi evner å se sammenhenger, at vi har muligheter for å uttrykke det komplekse gjennom få ord.
Oppdagelser og nye tanker krever tid til å reflektere alene. Hurtigheten seirer oftest over den langsomme oppmerksomhet som også lytter innover. Mindfulnes og oppmerksomt nærvær har blitt "trendy", men det er ikke uten grunn. Vi lever i en tid der flere kjenner savnet av helhet og sammenheng. I et samfunn som overstrømmes av informasjon og inntrykk, trenger vi nettopp å få bedre kontakt med oss selv, vår egen kjerne. Herfra - og bare herfra - kan vi også få en bedre kontakt med hverandre.
Trening for sjelen
Jes Bertelsen er dr.phil i idehistorie fra Aarhus Universitet, og underviser i dag i meditativ praksis. Han oppfordrer i "Et essay om indre frihet" til å lytte med hjertet og snakke fra kjernen.
Kan hende det nettopp her ligger en nøkkel til bedre og dypere forståelse - og mindre misforståelser?
Vi trenger trening for sjelen slik vi trenger trening for kroppen. Jeg er inspirert til å trene på hverdagssamtalene - og jeg gleder meg til å se filmen: "Som du ser meg". Kanskje går filmen også på kino der du bor.... ?
Hilde Hem
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar