tirsdag 22. februar 2011

Troen på et liv etter diagnosen.

For noen dager siden besøkte jeg Slotsvænget, et botilbud med brukeransatte i Kgs. Lyngby utenfor København. Her løftes betydningen av nettverksbyggende arbeid i nærmiljøet, og behandlingen tar utgangspunkt i den enkeltes mål og handlingsrom. 

Forandring kommer innenfra.
Jeg lot meg berøre av Johanna Soini, beboer og administrativ medarbeider ved Slotsvænget, som deler sine erfaringer med PCP (Personcentreret planlægning). Kort fortalt er dette en verktøykasse med planleggingsverktøy som gir mennesker troen på at det er et liv etter diagnosen.
Johanna har kjent på kroppen hvordan drømmen, håpet og det å sette mål virker og gir bedre helse. Samtidig er Johanna tydelig på at det krever ønske om forandring - og dette må komme innenfra!

I neste omgang er det viktig å stille seg spørsmålet "Hvem kan hjelpe meg med hva?" Det er sjelden slik at ett menneske kan hjelpe deg med alt. Den verste form for diskriminering, sier Johanna, er den du utøver på deg selv, enten fordi du har overtatt andres holdninger til psykiske lidelser eller fordi du begrenser deg selv ved å forholde deg til hvordan det er nå - eller har vært - og ikke tør tro på et bedre liv for deg selv!

Tigersprang eller ett skritt av gangen
Vi er ikke alltid rede til "tigerspranget", men PCP (Personcentrert planlægging) kan hjelpe deg til å nå dine delmål - ett skritt av gangen. Les mer her

Prosjekt STYR LIVET med personcentreret planlægning, har nylig utgitt en arbeidsbok med samme navn. ISBN 978-87-993903-0-4. Boken anbefales på det varmeste. Den er skrevet for og av mennesker med alvorlige psykiske problemer, som ønsker å komme seg videre i livet. Her jobber leseren langs "håpets sti" gjennom å få større kjennskap til seg selv, sine drømmer og sitt fundament, relasjonskartet og spørsmål om hvem som skal involveres i bedringsprosessen. Boken tar på alvor den motstand til forandring som ligger i oss selv og i omgivelsene. Det er ikke enkelt å være herre i eget hus, men når bagasje og inventar tas på alvor, kan vi legge en plan med håp for morgendagen.

Du kan lese mer om Johanna Soini på våre nettsider her.

Ønsker du å låne boka, ta kontakt med vårt bibliotek: bibliotek@erfaringskompetanse.no  eller send Slotsvænget en mail: slotsvaenget@ltk.dk  

Hilde Hem

1 kommentar:

  1. Spennede og viktig jobb du har fått Hilde! Lenge siden sykepleierstudiet vårt nå:) Skal følge med på bloggen din! Ha fin dag1 Hilsen Sidsel

    SvarSlett